1.  Amalgaam vrije vullingen

Amalgaam wordt al bijna 150 jaar gebruikt in de tandheelkunde. Het heeft wel de nodige nadelen. De kleur van amalgaam is grijs en wordt donkerder met de jaren. Het verkleurd het tandweefsel. Dit uit zich in een donkere schemering van de tanden. Verder zit er kwik in, dat zich langzaam onder invloed van o.a. andere metalen of zuren in de mond oplost. Hierdoor komt het langzaam in ons lichaam terecht. Kwik is zeker geen lichaamsvriendelijke stof. Om deze reden gebruiken wij in onze praktijk al minstens 10 jaar geen amalgaam meer.

Wij raden aan alle amalgaamvullingen ouder dan 8 jaar (gemiddelde optimale levensduur van een vulling) door nieuwe materialen te vervangen. Hierbij hebben we de keuze uit:

Composieten

Composieten: Deze worden gebruikt om kleine amalgaam vullingen te vervangen. Of als eerste keuze bij kleine carieuze aandoeningen. De kleur van deze vullingen is gelijk aan de kleur van de tanden en daarom zijn ze ook estetisch verantwoord.
De behandeltijd is doorgaans een half uur per vulling.
De gemiddelde levensduur van deze vullingen zijn ongeveer 6 - 8 jaar afhankelijk van het gebruik en uw onderhoud.

Inlays/Onlays

Inlays/Onlays van porcelein: Wanneer de oude vullingen te groot zijn voor een vulling maar nog te klein voor een kroon, maken wij deze porceleinen vullingen. Dit materiaal is vele malen sterker dan een composiet vulling. Het heeft verder zeer hoge esthetische eigenschappen.
De behandeltijd is langer dan voor een gewone vulling en verder is een afdruk nodig voor het laboratorium. Daarom zijn er minimaal 2 zittingen van 45 minuten voor elke Inlay/Onlay nodig. De levensduur is ongeveer 15 jaar afhankelijk van uw onderhoud.

terug
 

2.  Wortelkanaalbehandeling

Deze behandeling voeren wij uit als de zenuw geraakt wordt bij prepareren van een kroon of bij het verwijderen van diepe cariës. Ook als er een ontsteking van de tand plaats vindt.
Deze behandeling kan meerdere zittingen vereisen, afhankelijk van het verloop van de ontsteking of de gevoeligheid van de tand.

terug
 

3.  Mondhygiëne / Parodontitis / 1/2-jaarlijkse controles

Het laten schoonmaken van uw tanden en kiezen door de mondhygiëniste behoort bij het minimale half-jaarlijkse onderhoud van uw mond.
Wanneer het tandvlees bloedt, kan het slechts gaan om een lichte ontsteking (=Gingivitis).
Wanneer deze adequaat behandeld wordt is deze volledig te herstellen.
Het probleem doet zich echter voor wanneer de ontsteking chronisch wordt. Dan worden de essentiële structuren van de tandverankering ondermijnd (= Parodontitis).
Botverlies is dan het gevolg. Om de ontsteking te remmmen en daardoor tandverlies te voorkomen, zijn verschillende behandelingen nodig. Het botverlies is vaak onomkeerbaar. Deze aandoening heeft meerdere controles per jaar nodig.

Onthoudt:

- U dient na elke maaltijd uw tanden te poetsen
- Tandzijde/floss dient u dagelijks te gebruiken
- Gebruik mondspoelingen met chloorhexidine
- Bezoek geregeld uw tandarts (1/2 jaarlijkse controle)

terug
 

4.  Prothese

Deze dient ter vervanging van de verloren elementen.

Volledige prothese: Deze wordt uit kunsthars geperst en wordt gemaakt wanneer alle elementen verloren zijn gegaan. Normaal zijn hier 4 à 5 zittingen voor nodig. Behalve voor de inmediaat prothese, deze wordt geplaatst wanneer alle tanden worden getrokken.

Frameprothese: Wanneer er nog voldoende tanden in de kaak zijn, wordt er een prothese met haakjes aan een metalen basis gemaakt. Deze haakjes omklemmen de bestaande tanden, zodat de prothese zich eraan kan verankeren. Helaas zorgt ook deze omklemming voor het voortijdig verlies van deze tanden. De behandelingsduur bedraagt ongeveer 5 zittingen van een half uur.

terug
 

5.  Vaste brug of kronen

Het verschil met de uitneembare prothesen is dat het hier om een vaste voorziening gaat. We omslijpen de buurelementen en plaatsen dan de brug. Deze kunnen van metaal-porcelein zijn of van volledig porcelein. Ook kunnen de bruggen over implantaten gemaakt worden (zie implantaten).
De tijdsduur is ongeveer 4 zittingen voor een brug.
De levensduur is gemiddeld 15 jaar afhankelijk van uw onderhoud.

 

Bij de kroon gaat het om het omslijpen van één tand. Hierop wordt een porceleinen of metaal-porceleinen tand gecementeerd.
De behandelingsduur bedraagt 3 zittingen.
De levensduur is gemiddeld 15 jaar afhankelijk van uw onderhoud.

terug