1.  Amalgamfrie fyllinger

Amalgam har blitt brukt av tannleger i nesten 150 år. Og det er flere ulemper ved å ha dette i tennene. Det har en grå farge som bare blir mørkere over årene. Det missfarger tannen fordi det skinner gjennom emaljen. Amalgam inneholder kvikksølv som oppløses når det kommer i kontakt med annet matriell eller syre som er i munnen. Det vil si at du over årene sakte men sikkert får i deg en del amalgam, noe som ikke er særlig bra for kroppen. På grunn av dette har vi ikke brukt amalgam de siste 10 årene ved vår klinikk.

Vi foreslår at du bytter ut all amalgamfyllinger som er mer enn 8 år gammelt, og erstatter disse med nytt matriell som for eksempel:

Composit

Composit: Er brukt til å erstatte små amalgam fyllinger, men også om du har små mengder av forråtelse. Fargen på disse fyllingene har samme farge som dine egne tenner, og ser derfor mye penere ut enn amalgamfyllinger, da det ikke er mulig å se dem.
Behandlingstid er vanligvis en halv time pr. fylling.
Disse fyllingene har en levetid på 6 til 8 år, men alt avhenger av din orale hygiene og bruk av tennene.

Inlays/Onlays

Inlays/Onlays i porselen: Vi kan lage porselenfyllinger når dine gamle fyllinger er for store til å lage nye, men for små til å lage kroner. Denne metoden og matriell er mye sterkere enn en composit fylling. Men er også svært estetisk.
Behandlingstiden er mye lengere enn en vanlig fylling. Vi må ta avstøp for så å sende det til labratoriet. Derfor trenger du å komme til oss 2 ganger med en behandlingstid på 45 minutter pr. Inlay/Onlay. Inlay/Onlay har en levetid pà 15 år, avhengdig av din oral hygiene.

Gå tilbake
 

2.  Rotfylling

Denne behandlingen blir utført om vi treffer tannens nerve ved forberedelsen av en krone, om vi er nødt til å fjerne dyp karies eller om roten har en infeksjon.
Behandlingen tar vanligvis opp til flere besøk hos tannlegen avhengnig av innfeksjonen og sensetiviteten i i tannen.

Gå tilbake
 

3.  Hygiene / Periodontologi / "Check - ups"

Å få tennene dine renset hos en tannpleier hvert halvår hører med til vedlikeholdet av hygienen i munnen din.
Hvis tannkjøttet så vidt blør, så er det fordi en infeksjon er på vei (=Gingivitis).
Om du får det behandlet tilstrekkelig, så kan det bli kurert.
Det som virkelig kan bli et problem, er Periodontit. Resutlatet av Periodontit er at du mister tannbein, og du får da, bare tannhalser. For å redde tennene dine trenger du flere timer hos tannpleieren for å stoppe infeksjonen. Det mistede tannbenet kan vi ikke få tilbake.
I disse tilfellene trenger du flere check-ups i året.

Husk:

- Å pusse tennene dine etter hvert måltid
- Daglig bruk av tanntråd
- Bruk munnskyldevann som inneholder chlorhexidine
- Besøk tannlegen din regelmessig ( hvert halvår)

Gå tilbake
 

4.  Tannproteser

En protese er en erstattning for tapte tenner.

Full protese: Er laget av akryl og brukes når det ikke er noen tenner i munnen. Vi trenger vanligvis 4 til 5 sesjoner for å lage en full protese med mindre du velger en umiddelbar protese. Dette er en protese som blir satt inn i munnen samme dag som tennen blir tatt ut.

Skjelett protese: Hvis det fortsatt er nok tenner i munnen , kan vi lage en protese med et metall-skjelett. Dette metallet er formet rundt de gjenværende tennene. Ulempen ved å ha denne protesen er at over lang tid kan denne forårsake at du mister de gjennværende tennene dine ved et tidlig stadium på grunn av protesens struktur.
Behandlingstid er 5 sesjoner med en halv time pr. sesjon.

Gå tilbake
 

5.  Festet bro eller krone

Bro: Forskjellen på en protese og en festet bro er at broen ikke kan tas av. Vi trimmer ned sidetennene og fester på en bro. Den kan bli laget av enten metall-porselen eller ren porselen. Vi kan også lage en bro på toppen av implantater. ( For mer informasjon, gå inn på vår side om implantater ).
Behandlingstid er som regel 4 sesjoner hos tannlegen.
Levetiden er 15 års tid, og avhengig av din oral hygiene. (Munnhygiene)

Krone: For en krone trenger vi bare å slipe ned en tann, den tannen som skal ha kronen. Her blir det sementert på metal-porselen eller en full porselenskrone.
Behandlingstiden tiden er 3 sesjoner.
Levetiden er 15 års tid, men avhengig av din oral hygiene.

Gå tilbake
 

6.  Følsomme tenner

 

Har du sensetive tenner?

Er en is eller en slurk av en kaffe ofte en ubehagelig opplevelse? Iser det i tennene når du pusser dem eller bruker tanntård? Hvis det gjør det så har du nok det veldig vanlige problemet som kalles „følsomme tenner“.

Karies og/eller sprukkene tenner kan være årsaken til følsomme tenner. Men om tannlegen din alerede har tatt seg av disse problemene så kan det være svak emalje eller nakene tannhalser som er grunnen.

 

Dentinet inneholder microskopiske tubules. Når dentinet mister beskyttelsen sin så tillater tubules at varmt og kaldt eller syrlig og klissete mat og / eller drikke stimulerer nervene og cellene inne i tannen. P.g.a. dette kommer følsomhet og ubehaglighet. Heldigvis, irritasjonen lager ingen varig skade pà pupla. Dentinet kan bli eksponert når tannkjøttet viker tilbake. Resultatet kan vere overfølsomhet nære tannkjøttet.

Ordentlig oral hygiene er nøkkelen for å forebygge tannkjøttet ifra å  trekke deg tilbake og skape følsomhet.

Om du pusser tennene dine feil eller for mye, kan tannkjøttproblemer oppstå. Spörr Dr. Koole om det er noe du lurer pà angående din dagligdagse oral rutine.

 

Hvordan behandle fölsomme tenner

Følsomme tenner kan behandles. Kanskje tannlegen din foreslår at du prøver en tannkrem som inneholder stoffer som hjelper mot følsomhet. Denne typen tannkrem mà vanligvis brukes flere ganger før du vil merke forbedringer. Om det ikke hjelper vil du kanskje bli behandlet i klinikken ved hjelp av fluor gele som forsterker emaljen og reduserer følsomhet.

Gå tilbake